Simningens hjältar

Den aktuella filmen Aquaman har vattnet som sitt främsta element och handlar om en superhjälte som behärskar det våta elementet. Han kan simma enormt snabbt och skicka höga vågor; hans karaktär är till stor del baserad på den antika guden Poseidon, eller Neptunus som romarna kallade honom. Under antiken var Posejdon en av de viktigaste gudarna då han beskyddade seglare, höll havet och alla vattendrag under kontroll och orsakade jordbävningar med jämna mellanrum. Därför är han en av de mest relevanta symbolerna för vår simklubbs aktiviteter och det är igen tillfällighet att vi heter som vi gör.

Enligt myten var Poseidon bror till den högsta guden, Zeus, och son till Tiden. Själv hade han hundratals barn, varav många var förknippade med havet, floder och sjöar. Han levde i ett undervattenspalats i det Egeiska havet och omgav sig med fiskar, delfiner och allehanda havsmonster. Det gällde att hålla sig på god fot med honom, vilket hjälten Odysseus bittert fick erfara: Odysseus förargade den mäktiga guden som därför genom att skicka stormar, monster och skräckinjagande vågor såg till att det skulle ta Odysseus hela tio år att komma hem från kriget.

Så hur är det här relevant i våra dagar? Förutom själva underhållningsvärdet i de antika myterna och historierna så finns det många kopplingar mellan dåtidens attityd gentemot simning och atleter i allmänhet. Antikens greker älskade alla former av idrottsevents, inte minst de olympiska spelen, och när den amerikanske simmaren

Michael Phelps kammade hem ytterligare en guldmedalj i Rio för några år sedan var journalisterna snabba med att påpeka att han precis slagit ett över tvåtusen år gammalt rekord. Fram tills dess var rekordet att vinna olympiska titlar tolv, men nu kan Phelps alltså stoltsera med att ha slagit det med sina tretton olympiska medaljer.

Vi har också många andra simhjältar i dagens värld som slagit allehanda rekord och genomfört imponerande prestationer. Den svenska simmaren med det passande namnet Sarah Sjöström, segrade i världscupen i Singapore för inte så länge sedan med sin talang och järnvilja till inspiration för många andra. Eller vad sägs om den

nittionioårige simmaren som slog världsrekord genom att beta av 50m på 56.12 sekunder och därmed blev snabbast i sin ålderskategori? Det längsta någon har simmat i öppet hav är 225km, vilket tog över 50 timmar. Kanske inte ett rekord de flesta vill ge sig in på att slå, men vår vän Poseidon hade nog varit stolt!