Simning – en träningsform för alla

Det är viktigt att röra på sig, oavsett ålder och person och det finns många träningsformer. Vissa sporter, som bergsklättring kräver dyr utrustning och tillgång till berg eller klättervägg. Andra träningsformer som löpning kräver att en person har fysik att löpa och inte är skadad. Som träningsform är simning unikt. Det finns allt från babysim till pensionsärsim och elitidrott till sjukgymnastik! Och så är det billigt!

Alla åldrar

Simning är en hobby som alla generationer i en familj kan delta i. Det finns särskilda babysim som mammor och pappor kan ta med sina bebisar till – samtidigt som de äldre barnen också kan följa med. På babysim badar man i en mindre bassäng, ofta barnbassängen, och vattnet är lagomt varmt för just bebisar.

När barnen är små kan de leka i vattnet och många barn lär sig simma redan när de är runt fyra till sex år. När barnen är små är det mycket viktigt att någon vuxen alltid har dem under uppsikt. Det gäller också äldre barn. Om barn får lära sig vara i vatten tidigt, så underlättar det väldigt mycket.

I skolan är det obligatoriskt att lära sig simma och träna livräddning. Många fortsätter sedan som vuxna att att gå till badhuset. Det är många pensionärer som njuter av att kunna gå och simma dagtid. I badhuset möts människor i alla åldrar.

Alla kan delta

Även om en person är sjuk eller har ont, så kan den ändå simma. För många personer är det just simträningen som är den bästa träningen. När vi kommer ner i det varma vattnet måste vi använda våra muskler, samtidigt som det är skonsamt för våra leder. Det är också möjligt att använda olika flytverktyg för att låta vissa muskler vila eller anstränga sig mindre. Simning är alltså både skonsamt för kroppen och också ett bra sätt att träna upp kroppen.

Att hålla på med en sport kan bli dyrt, särskilt sporter som ridning eller motorcross – mycket utrustning och basen för sporten, en häst eller motorcross, är i sig dyr. Det fina med simning är att det enda som du behöver är ett simkort och simkläder. Ett säsongskort eller årskort på ett kommunalt badhus är inte dyrt, utslaget på hur mycket det kan användas. Om det används flera gånger i veckan är det inte bara billigt som avgift, utan är också en investering i hälsa.

Det finns badkläder i alla prisklasser, men om du inte är tävlingssimmare fungerar vanliga badkläder för någon hundralapp alldeles utmärkt!