Att simning är en av de bästa motionsformerna råder det ingen tvekan om. Man tränar både styrka och kondition och tack vare tyngdlösheten undviker man de skador som de flesta andra träningssätt ofta innebär. Simning är också något man mår mycket bra av rent mentalt, och många som simmar regelbundet rapporterar att de får bättre självförtroende och större sinneslugn. Det är något nästan meditativt över att simma och att midjemåttet krymper med denna form av träning skadar ju knappast. En annan fördel är att alla kan simma. Lider man av olika skador, handikapp eller övervikt är detta den perfekta träningsformen och för små barn är det ett mycket bra sätt att lära sig koordination och balans på, liksom att lägga grunden för en bra kondition,
Simning – en rättighet
I Sverige får de flesta barn lära sig att simma relativt tidigt men det finns fortfarande många vuxna och invandrare som aldrig haft tillfälle att behärska vattnet. Det kan bero på att man aldrig undervisades som barn eller att man kommer från en kultur där simning inte prioriterats. I Göteborg har man därför gått in för att
alla ska kunna simma genom att satsa på program där människor i alla åldrar ska få tillfälle att simma. Varför är detta så viktigt? Jo, simning är något som kan rädda liv och om man av någon anledning trillar i vatten skall man inte behöva drunkna bara för att man inte kan simma. Simning är med andra ord en rättighet.
Olika tekniker
De flesta brukar ägna sig åt de vanligare formerna av simning, som bröstsim och crawl, men det finns en rad olika tekniker som man kan lära sig, dels för att variera på sin träning och dels för att det alltid är kul att lära sig nya saker. Olika simningsformer är också olika krävande och beroende på vad man vill med sin simning, till exempel uthållighet eller styrka, kan vissa tekniker vara mer lämpliga än andra.
- Hundsim. När hundar simmar rör de tassarna i ett slags cyklande mönster för att ta sig framåt. Detta kan kan vara ett roligt sätt att få upp pulsen liten då det kan vara jobbigt nog om man tar i lite.
- Bröstsim. Ett av de klassiska simningssätten där man rör armarna framåt i svepande, roterande rörelserna samtidigt som man också roterar benen på ett koordinerat sätt. Ett av de lättaste sätten att simma på och därför mycket populärt bland motionssimmare som vill ta det lite lugnare.
- Crawling. Denna simteknik är den snabbaste och är den man oftast ser tävlingssimmare syssla med, liksom motionärer som vill öka på flåset. Har vevar man med armarna och sparkar med benen rakt utsträckta, och kräver därför en hel del koordination när man börjar. Med crawling kan man också komma mycket långt, vilket fransmannen Ben Lecomte bevisade för tio år sedan då han blev den förste att
simma över Atlanten och nu planerar att simma över Stilla Havet.
- Fjärilssim. Det absolut tyngsta sättet att simma på, där man häver sig fram med armarna och därför måste ta i för kung och fosterland. För nybörjaren brukar max två, tre simtag vara möjliga men ju mer man över desto längre kommer man.
- Ryggsim. Populärt bland semesterfirare vid Medelhavet som vill njuta av sol och värme samtidigt som de badar. Här låter man sig flyta på ytan och roterar armarna baklänges för att komma fram. Kräver balans och koordination.