Fördelar med simning

Det finns flera fördelar med att träna simning. För det första är simning faktiskt en mycket mer allsidig träning än man kan tro. Idrotten tränar de allra flesta delar av kroppen och dessutom ger den både musklerna och konditionen en rejäl genomgång. Trots att simning är mycket skonsamt tränar den smidighet och även kroppens förbränning ökas. Träningen är faktiskt så pass skonsam att den rekommenderas även till äldre och som rehabilitering efter flera olika former av skador.

En träningsform som passar alla

När man simmar märker man ofta inte av att man tränar på samma sätt som man känner det under promenader eller på gym. I vattnet blir kroppen lättare och man blir inte heller svettig under tiden man simmar. Det är helt möjligt att träna högintensivt utan att några av kroppens leder ansträngs eller tar skada. Det gör att man kan träna simning även om man har problem med axlar, knän eller något annat. I många fall kan simningen rent av göra symtom och annat bättre när musklerna kring det skadade området byggs upp mer. Många simhallar och sjukhus med bassänger erbjuder till exempel olika former av vattenträning. Här rör det sig inte bara om simning utan också om gymnastik, löpning i vatten och mycket annat. Om man simmar rätt kan enbart simning vara en bra träning, men den fungerar också som komplement till andra träningsformer. Om du behöver få bättre balans, rörlighet eller om din bålstabilitet behöver förbättras är simning mycket bra.

Blir simning inte enformigt?

Många som är vana att träna på gym eller liknande kan lätt känna att simning blir enformigt. En del simmare som inte har hållit på med det så länge har inte upptäckt att man kan variera träningen, utan de simmar i sin bana, fram och tillbaka i någon eller några timmar.

Hur kan man variera simning?

Precis som med andra sporter som fotboll, basket, rally elelr golf är det viktigt att variera träningen för att fortsätta utvecklas. Fotbollspelare övar extra och annorlunda inför stora tävlingar som t.ex. EM eller champions league. Men hur kan man egentligen variera simning och träning i vattnet? Är det inte bara att simma? Nej, det finns faktiskt väldigt många olika sätt att variera träningen och man kan också gympa på olika sätt i vattnet.

Om det är så att du kan flera olika simtekniker, till exempel ryggsim, crawl eller fjäril kan du blanda alla dessa tekniker under simturen. På detta sätt blir kroppen garanterat tränad helt och hållet. Genom att använda alla simsätt kan man också lära sig att effektivisera dem så att man för det första simmar bättre, och för det andra också tränar kroppen mer effektivt.

Man kan med fördel också träna simning i intervaller. Man bör sikta på att köra intervaller i omkring 30 minuter per pass. I början kan det vara en god idé att köra högt tempo i 30 sekunder, och sedan vila eller simma långsamt i två minuter. Efterhand som man blir duktigare eller mer vältränad kan man förändra intervallerna. Tids nog kan man köra en minut i högt tempo och sedan köra långsamt i 30 sekunder. Även detta kan göras i flera simsätt om man så vill.

När man simmar lönar det sig faktiskt inte att vara slarvig. För att få den allra bästa träningen bör man ta långa och kraftfulla tag. Om man har bråttom eller inte känner för att anstränga sig kan det vara bättre att simma någon annan dag då slarvig simning med korta tag ofta skadar mer än gör nytta.

Om man vill variera träningen och prova något nytt, eller har behov av att träna endast armar eller bara benen kan även detta lösas med hjälp av simning. Om man vill träna armarna kan man lägga en simring eller liknande mellan benen och endast ta sig framåt genom att använda kraftiga armtag. Om man istället vill träna benen tar man tag i simdynan eller simringen med händerna och tar sig fram med benen. Ibland finns det simringar man kan låna i simhallen men om man vet med sig att man ofta vill träna på detta sätt kan det vara klokt att istället köpa sig en egen ring eller bräda som man tar med sig till och från simhallen. Om man har barn är dessa också utmärkta hjälpmedel för att lära dem simma. Man kan med fördel alltså använda barnens flytleksaker.

Man kan simma nästan var som helst

I de allra flesta större städer kan man finna simhallar. Här kan man simma i tempererat vatten och även basta, bada i bubbelpool med mera. Om det är sommar och ingen simhall finns i närheten kan man med fördel också simma i sjö eller hav. Då får man dessutom också extra träning tack vare de naturliga strömmarna.